Kilka słów o nas…

Szama Słodycz powstała z miłości do jedzenia i pasji do tworzenia. Ojciec i syn połączyli swoje siły i zbudowali wyjątkowe miejsce. Oferują torty, ciasta, tarty, makaroniki, monoporcje, drożdzówki, rogale oraz chleby i bagietki. Znajdziecie tu również pozycje wegańskie jak na jeżyce przystało. Cały czas się rozwijają i szukają nowych inspiracji i smaków.

Można się u nas również napić pysznej herbaty firmy PIAG. Serwujemy lemoniady oraz kawę Quest coffee, którą można u nas również zakupić. Poza tym w wolnej sprzedaży serwujemy także ciasteczka owsiane, konfitury oraz „słodkie słoiki” z musem karmelowym naszej produkcji.


Paweł

To on jest odpowiedzialny za wspaniałe wyroby piekarnicze, które trafiają do waszych domów. Jest wielkim człowiekiem o wspaniałej duszy i ogromnym sercu przez co świetnie dogaduje się z własnym chlebem, który podobno również ma duszę. Ten duet w @szamaslodycz tworzy dla was pyszne chleby i bagietki z różnych mąk, po które sam jeździ do młyna. Każdego dnia osobiście prowadzi system zakwasów na pracowni przez co wszystkie wyroby możemy śmiało nazwać rzemieślniczymi. Jest autorem waszego ulubionego chleba pszenno – żytniego, orkiszowego, żytniego 100 % z przyprawami, czosnkiem niedźwiedzim, z bazylią i oliwkami oraz mega chrupiących i delikatnych bagietek. Szkolił się w @szkola_artystyczna_w.kucia. Wcześniej już dużo eksperymentował, fascynował go temat pieczywa i marzył o własnej piekarni. Prywatnie ojciec i przyjaciel Łukasza, cukiernika. Razem tworzą wyjątkowe miejsce jakim jest Szama Słodycz.

Łukasz

Pomysłodawca i współzałożyciel Szama Słodycz. Serce tego miejsca. Od 14 lat zajmuje się cukiernictwem. Swoje pierwsze kroki stawiał w cukierni Kandulski w Poznaniu, później pracował w prestiżowych cukierniach/hotelch na podhalu, następnie wrócił do Poznania gdzie pracował i doszkalał się w znanej cukierni Parle Patisserie. To dzięki niemu możecie zjeść pyszne torty o nieszablonowym wyglądzie, a kolorowe i nowoczesne monoporcje to jego specjalność. Często możecie go spotkać za barem gdzie chętnie spędza czas rozmawiając z klientami. Warto zatrzymać się na chwilę by zamienić z nim parę słów, napić się aromatycznej kawy i oczywiście skosztować czegoś z witryny.